Het schip van Jacob Valkering

Adelbertus

Brik Adelbertus

Ship

Jacob koopt op 29 april 1876 een schip van het type brik van verkoper Jan Conijn (uit Egmond aan Zee) ten kantore van notaris W. Gouwe te Alkmaar. Deze brik heet dan nog "Marinquinha" en is dan gelegen in het Helderse Kanaal ter Nieuwe Diep, gemeente (Den) Helder. Het schip staat op de akte beschreven als een Noordsche Brik. Op de akte van de koop staan de namen van nog vier andere personen, namelijk die van zijn broer Gerrit Valkering, Gerrit Apeldoorn, Jacobus Apeldoorn (uit Egmond-Binnen) en (kapitein) Georg Hermanus Strootman uit Egmond aan Zee. Deze andere genoemde vier zijn medekopers of getuigen, het staat als regel in het gaarboek van de notaris. Echter uiteindelijk alleen Jacob wordt de reder en enig eigenaar. De andere vier zijn dus getuigen, of stappen niet snel daarna al uit het avontuur.

Verdere informatie over zijn schip komt nog op deze webpagina. Voor nu verwijzen we naar een prachtig stuk geschreven in Geestgronden.
Een uitgave van Historisch Egmond.

Een paar kanttekeningen bij het stuk in Geestgronden.

- Grootte

De schrijver betwijfelt de grootte van het schip en zelfs het uiterlijk. Zo wordt geschreven dat het schip op het schilderij 55 tot 60 meter lijkt te zijn. Pure onzin. Wanneer je ervan uitgaat dat de lengte van de bemanning gemiddeld 1,75 meter geweest zal zijn en dat omzet naar de lengte van het schip dan kom je toch echt aan de lengte van ongeveer 30 meter. Berekening: man is 2 cm. op het schilderij (is 1,75 m.); schip is 35 cm.; de lengte van het schip wordt dus 35x1,75/2= afgerond 30 meter. Een heleboel aannames zijn altijd snel opgeschreven, maar niet altijd overdacht.

- Uiterlijk

Er wordt dus ook getwijfeld over het uiterlijk van het schip. Dat zou voornamelijk komen door een andere vernislaag over de vlaggen en de titel. Schilderijen zouden op voorraad hebben klaargelegen om snel te kunnen leveren. Even vlag en titel aanpassen en klaar. Het lijkt ons sowieso logisch om die elementen pas aan het eind erop te schilderen. Nu is het betreffende schilderij in ons bezit, maar van een verschil in vernislaag is niets te zien. Wij vinden de aanname te makkelijk en deze doet geen recht aan de schilder Luigi P. Renault. Deze schilder was gespecialiseerd in het schilderen van schepen, echt een scheepsportrettist. Indien je zijn schilderijen bekijkt dan is er niet één schilderij te vinden die exact hetzelfde is. Wel valt op dat de romp van zijn schepen vaak gelijkenis vertoont. Ook de scheepjes in de buurt zijn vaak variaties van hetzelfde. Echter niet één schip heeft dezelfde tuigage, voorsteven en afmetingen. Wij denken dat deze scheepsportrettist een accurate weergave van het schip heeft gegeven.

Kaitein Het naambord dat boven de deur van de kapiteinshut hing.

Koningshof

Logo Koningshof
Familiehuis van Valkering

Adelbertus gebouwd

Het schip is in 1864 te Papenburg gebouwd. Tonnage: 206 (oude meting), 178 (nieuwe meting). Als reder(s)/boekhouder staat J. Valkering te Egmond-Binnen gemeld.

Bron: scheepsindex.nl

Marinquinha

In het Leidsch Dagblad van 14 januari 1875 staat dat iemand de notitie heeft gemaakt dat de brik Marinquinha in de namiddag van 19 december 1874 bij Katwijk is gestrand.
Het is zeer aannemelijk dat dit het schip is dat Jacob in 1875 kocht en op liet knappen in Den Helder.

Koningshof

Gevelsteen
Gevelsteen met valk

Schilderij van het schip

In 1876 schildert de Italiaanse schilder Luigi Renault in Livorno de Adelbertus. Onderaan het schilderij vermeldt de artiest het land, de naam van het schip, soort schip, thuishaven, de kapitein, de reder met zijn woonplaats en het jaar: Holland "Brick Schip Adelbertus"- Egmond a/Zee. Cap. G.H. Strootman, Reder den Heern J. Valkering Rinnegom 1876. Het schip draagt naast de Nederlandse vlag een vlag met de initialen van de reder: JV.

Dochter trouwt zoon van kapitein

Het eerste kind van Jacob en Cornelia, Margaretha, trouwt op 13 oktober 1893 met Wilhelmus Petrus Georgius Strootman, zoon van kapitein Georg Hermanus Strootman.